top of page
Sök

Matvanor – en vardagsfråga med stora konsekvenser

Skribentens bild: Fredrik ÖlanderFredrik Ölander


Foto: Pontus Johansson/Scandinav Bildbyrå
Foto: Pontus Johansson/Scandinav Bildbyrå

Vi vet det egentligen redan. Att vi borde äta mer grönt, minska på sockret och få i oss fisk ett par gånger i veckan. Ändå visar Folkhälsomyndighetens senaste undersökning att vi är på väg åt fel håll. Mindre frukt och grönsaker, mindre fisk – och mer söta drycker. Det är en utveckling som påverkar oss alla, och det är dags att vi stannar upp och funderar på vad vi håller på med.

Det är inte bara en fråga om individuella val vid matbordet. Matvanor formas av samhället vi lever i, och just nu är det tydligt att förutsättningarna för hälsosamma val har försämrats. Livsmedelspriserna har skjutit i höjden, marknadsföring av snabbmat och sötsaker är överallt, och många av oss tillbringar alltmer tid hemma, där frestelserna ofta finns nära till hands. Det är inte konstigt att även de som tidigare ätit hälsosamt börjar förändra sina vanor – och inte till det bättre.

En särskilt oroande trend är att unga kvinnor, som traditionellt sett varit en grupp med relativt bra matvanor, nu dricker mer söta drycker och äter mindre frukt och grönsaker. Faktum är att skillnaden mellan män och kvinnor när det gäller konsumtion av sötade drycker håller på att jämnas ut – och det är inte för att männen dricker mindre, utan för att kvinnorna dricker mer.


Varför ska vi bry oss om detta?

För att matvanor påverkar vår hälsa i allra högsta grad. Dåliga matvanor ökar risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa typer av cancer. Jag ser detta varje dag på mitt arbete på Karolinska Sjukhuset. Dessutom är vår energikonsumtion för hög i förhållande till vårt behov, vilket driver på utvecklingen av övervikt och obesitas. Det handlar inte om att peka finger eller skuldbelägga, utan om att inse att det vi stoppar i oss faktiskt spelar en avgörande roll för hur vi mår – både idag och i framtiden.


Vi måste börja se maten som något mer än bara en snabb lösning på hunger. Den är bränslet och medicinen som håller oss friska, starka och fyllda av energi. Samhället har ett ansvar att skapa bättre förutsättningar för hälsosamma val – men vi har också ett eget ansvar att reflektera över våra vanor. Kanske kan vi välja vatten istället för läsk lite oftare? Lägga till en extra näve grönsaker på tallriken? Göra en smoothie på bär? Prioritera fisk en dag extra i veckan?

Det är små förändringar som kan göra stor skillnad. Och i slutändan är det precis det vi behöver – för vår egen hälsas skull, och för samhällets.

 
 
 

Comentários


HÄLSOMOTTAGNINGEN

Hantverkargatan 2E

112 21  STOCKHOLM

0727-181888

ÖPPETTIDER

Enligt bokningskalender eller överenskommelse

  • Facebook
bottom of page